Söz Konusu İnsan İse; “1” Can Kaybı Bile Fazladır anlayışı ile “Trafikte Her Yıl Daha İyiye” ideali çerçevesinde hazırlanan “2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi” ile ülkemizin on yıllık karayolu trafik güvenliği adımları planlanmıştır.
Hızla ilerleyen teknolojik gelişmeler ile küreselleşmeye bağlı olarak önümüzdeki on yıllık süreçte günümüz ulaşım ağlarında ve yöntemlerinde teknik ve teknolojik gelişmelerin yansımalarının görünmesi beklenmektedir. Tüm bu gelişmelerde “İnsan Hayatının Korunması” temel belirleyici olarak kabul edilmiş olup atılacak her adımda, insanın sahip olduğu en kıymetli hazinesi olan can güvenliğinin korunması temel prensiptir.
“2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi” ve bu belgeye bağlı eylem planlarının öngördüğü tüm çalışmaların merkezinde “İNSAN” unsuru bulunmaktadır. Ulaşımın en önemli ögesi olan insanın, trafikte yaya, yolcu, sürücü, bisikletli ve benzeri birçok biçimde yer aldığı ve insanın “hata yapabileceği” peşinen kabul edilerek, trafikte insanın doğru tercihler yapması konusunda desteklenmesini amaçlayan çalışmalara öncelik verilmiştir. Trafikte sıfır can kaybının mümkün olduğu inancı bu strateji belgesinin temel omurgasını oluşturmuştur.
“Güvenli Sistem” yaklaşımı ile “Vizyon Sıfır” yaklaşımının temel prensiplerine uygun olarak, Strateji Belgesinde kılavuz ilkelere uygun yöntemler takip edilmiş, temel değerlerden taviz verilmeyerek tespit edilen yedi ana başlıkta gerekli tüm müdahaleler planlanarak azami seviyede ve ayakları yere basan performans kriterleri belirlenerek trafik güvenliği hedeflerine ulaşılmasına gayret gösterilmiştir.
Ülkemizde yaşayan herkesin günlük hayatın bir gerekliliği olarak her gün yollarımızı çok çeşitli biçimlerde kullandığı gerçeğinden hareketle, bu Strateji Belgesi ile insanların “Yaşam Hakkı” ve “Seyahat Hakkı” gibi temel haklarının1 korunması amacıyla çok boyutlu ve çok çeşitli tedbirler planlanmıştır. “Güvenli Sistem” yaklaşımı çerçevesinde söz konusu tedbirler;
1.Öncelikli Alanlar,
2.Trafik Güvenliği Yönetimi,
3.Karayolu Altyapısı ve Yol Çevresi,
4.Araçlar,
5.Eğitim,
6.Denetim,
7.Kaza Sonrası Müdahale başlıkları altında sunulmuştur.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 64/255 sayılı kararı sonrasında trafik kazalarının neden olduğu can kayıplarının %50 oranında azaltılması hedefine ulaşılması için 2011-2020 döneminde Eylem Planları hazırlanmış olup, ikinci basamak mahiyeti taşıyan bu Strateji Belgesi ile de “Trafikteki Can Kayıplarının ve Ciddi Yaralanmaların 2030 Yılına Kadar %50 Oranında Azaltılması” hedefinin gerçekleştirilmesi için 2021 ile 2030 yılları arasında trafik güvenliği konusunda atılacak adımlar belirlenmiştir. Bu adımlara uygun müdahale ve tedbirler ise kısa vadeli eylem planları ile hayata geçirilecektir. Bu çerçevede;
1.İlk eylem planı 2021 ve 2023 yılları arasında yapılacak çalışmaları içermekte ve bu Strateji Belgesine ek olarak sunulmaktadır.
2.2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesi akabinde 2024-2027 dönemini kapsayacak ikinci eylem planı hazırlanacaktır.
3.Son adımda ise 2028-2030 eylem planı hazırlanarak uygulamaya geçirilecektir.
Strateji Belgesinin hazırlanmasında, trafik güvenliği paydaşı bakanlık, kurum ve kuruluşların önemli katkıları olmuş, akademik uzmanlık ve teknik bilgi gerektiren hususlarda ise konunun uzmanlarının görüşlerine başvurulmuş ve yapılan üst, orta ve uzmanlık düzeyi toplantılar ile hedefler belirlenmiş, hedeflere ulaşmanın yolları irdelenerek çalışma tamamlanmıştır.
Milletimize yapılacak olan her türlü yatırımın asıl zenginliğimiz olduğu inancıyla, tüm yol kullanıcıları ile paydaş kurum ve kuruluşlarımıza yol haritası niteliğinde olmak üzere hazırlanan “2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi”nin ülkemize hayırlı olması temennisiyle, emeği geçen herkese şükranlarımızı sunarız.
Sosyal Medyada Takip Edin