Sosyal, ekonomik, kültürel, teknik ve teknolojik gelişmeler çerçevesinde boru hatlarının kullanıldığı, hızlı trenlerin öne çıktığı ve hava taşımasının artık rutin olarak kabul edildiği bir ulaşım anlayışı, ulaşım modları olarak adlandırılan karmaşık ulaştırma sistemlerinin günümüzdeki temelini oluşturmaktadır. Bu bağlamda, 2023 vizyonu;42 ülkemizin her alanda verimliliği artırarak, milli teknoloji hamlesiyle uluslararası düzeyde rekabet gücü kazanmasına yönelik daha fazla değer üreten bir ekonomik ve sosyal kalkınma sürecinin, hukukun üstünlüğü, güçlü demokrasi ile korunan ve geliştirilen temel hak ve hürriyetler, ekonomide istikrar ve sürdürülebilirlik, beşeri, sosyal ve mekânsal gelişme alanlarında refahın artışı ve adil paylaşımı ile süreklilik arz eden bir gelişmişlik yönelimi olarak ortaya konulmuştur.
Trafik güvenliğinin sağlanmasına ilişkin tüm çalışmalarda özünden kopmadan ve değerlerinden taviz vermeden teknolojik ilerlemenin ve inovatif çalışmaların yapılabilmesine imkan veren değerler toplamı, trafik güvenliği çalışmalarına hâkim kılınmalıdır.
Trafik güvenliği temel değerleri şunlardır;
1.İnsan odaklı, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir
2.Hukuka uygun, toplumsal ve etik değerlere saygılı
3.Bilgi, teknolojiye dayalı ve inovasyona açık
4.Hesap verilebilir, tarafsız ve güvenilir
5.Etkin, sürekli ve yoğun
6.Yerli, milli ve özgün
7.İşbirliğine açık, uluslararası alanda öncü ve örnek
İnsanın, kâinatın özü ve dünyayı güzelleştiren şerefli bir varlık olduğu anlayışından hareketle, trafik güvenliğinin sağlanmasının nihai amacının insanın korunması olduğunu ifade etmektedir.
İnsanın en önemli hayat bileşeni olan çevrenin ve tabiatın korunması, tüm trafik güvenliği faaliyetlerinde var olan kaynakları bir yandan kullanırken, diğer yandan mevcut kaynakları gelecek kuşakların da kullanılabilmesi için korunmaları gerektiği kaygısının taşınmasını ifade etmektedir.
Trafik güvenliği alanında yapılan tüm çalışmaların, planlama, müdahale ve tedbirlerin hukuka uygun, toplumsal ve etik değerlere saygılı olması önem arz etmektedir.
Karayolu trafik güvenliği faaliyetlerinin yol ve çevresini kapsayan altyapı çalışmaları, araçların üretimi ve diğer tüm aşamalarını kapsayan ve diğer mühendislik alanlarını da içine alan teknik çalışmalar, trafik güvenliği alanındaki örgün ve yaygın eğitim faaliyetleri ile tanıtım ve kampanyalar, trafik güvenliğinin tüm unsurlarının denetimi ile kaza sonrası müdahale ile kazazedelerin bakım, tedavi ve rehabilitasyonu aşamalarının tamamında hukuk sistemimizin temel kaidelerine, mevzuata, toplumumuzun binlerce yıldır süregelen değerlerine ve uluslararası kabul görmüş etik kurallara uygun davranışlar sergileneceğini ifade etmektedir.
Trafik güvenliği alanında günümüze kadar yapılan tüm çalışmaların, araştırmaların, akademik ve bilimsel yazın ile bu alanda üretilen tüm bilgi birikiminin ülkemiz trafik güvenliğine sunulması, durmaksızın mesafe kat eden teknik ve teknolojik gelişmelerin insanlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak bağlamında kullanılmasından geri durulmamasını ve ilim ile teknolojinin ekonomik ve toplumsal yarar sağlayacak şekilde yenilenmesi sürecinin trafik güvenliğine uyarlanmasını ifade etmektedir.
Trafik güvenliğinin sağlanmasında görevli olan tüm paydaşların görev, yetki ve sorumluluklarını yerine getirdikleri esnada, bu iş ve işlemlere ilişkin çeşitli usul ve yöntemlerle denetlenmelerini ifade eden hesap verilebilirlik kavramının, tarafsızlıkla desteklendiği durumlarda, güvenilirliğinin arttığını ifade etmektedir. Kamu hizmetini en uygun koşullarda sunma gayreti içerisinde olan tüm Bakanlık, Kurum ve Kuruluşlar, Milletimizin devlete sağladığı tüm imkanları en etkin ve verimli şekilde yine milletin faydasına kullanmaktadır.
Devletimizin kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilerek en iyi ve en optimum sonucun alınmasını, güvenli sistemin paydaşı olan tüm kurum ve kuruluşların maksimum düzeyde trafik güvenliğinin sağlanmasına çaba göstererek Strateji Belgesi kapsamında Eylem Planlarına dayalı olarak gerçekleştirilecek çalışmaların sonucunda tüm amaç ve hedeflerin yerine getirilmesini ifade etmektedir. Güvenli Sistem Yaklaşımı’na uygun olarak trafik güvenliğinde 4 E kuralı gereği, mühendislik (altyapı, yol, çevre ve araçlar), eğitim (örgün, yaygın ve kampanyalar), denetim (polis ve jandarma denetimi ile birlikte mühendislik, eğitim ve kaza sonrası yardım unsurlarının tamamındaki denetlemeler) ve kaza sonrası müdahale (bakım, tedavi ve rehabilitasyon) alanlarında görevleri bulunan tüm Bakanlık, Kurum ve Kuruluşların sorumluluklarını aksatmadan etkin, sürekli ve yoğun olarak çalışmalar yapmasını ifade etmektedir.
Dışa bağımlılık yerine, ülkeye ve millete özgü unsurların tüm üretim mekanizmalarında yine ülkenin ve milletin yükselmesi ve ilerlemesi amacıyla kullanılmasını, en iyi görev ve hizmetin yerine getirilerek en yüksek katma değerin sağlanmasını ifade etmektedir. Trafik güvenliğinin sağlanmasında gerek bilgi, gerekse teknik veya teknolojik boyutta, dış ülkelerde üretilen hiçbir unsura ihtiyaç duymadan tüm gelişimimizi kendimize özgü unsurlar ile sağlayabilmemizi anlatmaktadır.
Uluslararası camiada, ait olduğumuz coğrafyada ve köklerimizin dayandığı iklimlerde saygın ve bilinir olmanın anahtarı çok çalışıp kaliteli ürünler ortaya konulmasından geçmektedir. Ülkemizde trafik güvenliğinin sağlanarak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, üyesi olduğumuz Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşların dikkatini çekmesinin ve ülkemizin konumunu güçlendirmesinin yanı sıra, bizimle aynı yöntemleri takip ederek işbirliği geliştirmek isteyen dost ve kardeş coğrafyalarda da karşılık bulmasını ifade etmektedir.
Sosyal Medyada Takip Edin